4 Aralık 2018 Salı

Net İşletme Sermayesi / Net Working Capital


Net İşletme Sermayesi Nedir?


Net işletme sermayesi, bir firmanın kısa vadeli yabancı kaynakları ile dönen varlıkları arasındaki farktır.

Kısa vadeli yabancı kaynaklar bir firmanın 1 yıl içerisinde ödenmesi gereken yükümlülükler olup, aşağıdaki hesap kalemlerini içermektedir;
  • Mali borçlar,
  • Diğer borçlar,
  • Ticari borçlar,
  • Alınan avanslar,
  • Ödenecek vergi ve diğer yükümlülükler, 
  •  Borç ve gider karşılıkları,
  • Gelecek aylara ait gelirler ve gider tahakkuklar, 
  •  Diğer kısa vadeli yabancı kaynaklardır.

Dönen varlıklar ise bir firmanın 1 yıl içerisinde nakde çevirebileceği varlıkları temsil etmekte olup, aşağıdaki hesap kalemlerinden oluşmaktadır;
  • Hazır değerler,
  • Menkul kıymetler, 
  • Ticari alacaklar,
  • Diğer alacaklar,
  • Stoklar,
  • Gelecek aylara ait giderler ve gelir tahakkukları,
  • Diğer dönen varlıklardır.

Net İşletme Sermayesinin Formulü Nedir?

Net İşletme Sermayesi=Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar – Dönen Varlıklar

Net İşletme Sermayesi Neyi Gösterir?

Net işletme sermayesi bir firmanın bir yıl içerisinde nakde dönüşecek varlıklarının, 1 yıl içerisinde ödemesi gereken yükümlülüklerinin ne kadarını karşıladığını göstermektedir. Kısacası, bir firma 1 yıl içerisinde elde edeceği nakit varlıklar ile 1 yıl içerisinde borçlarını ödeyebileceği konusunda bilgi vermektedir. Net işletme sermayesinin pozitif olması, firmanın 1 yıl içerisindeki yükümlülüklerini kesin olarak yerine getirebileceği anlamına gelmemektedir. 

Net İşletme Sermayesinin Önemi Nedir?

Net işletme sermayesi bir firmanın nakit akışı için önem rol üstlenmektedir. Şöyle ki, firma tahsil edeceği ticari alacaklarını ve stoklarının nakde dönüşüm süresini göz önünde bulundurarak, finansman politikasını planlayabilmektedir. Bu kapsamda, firmanın finansal yönetimini güçlendirecektir.

Net işletme sermayesi, bütün firmalar için önem taşımakla birlikte özellikle ticaret ile uğraşan firmalar da daha fazla önem arz etmektedir. Bu hususta, firmaların stok ve alacak yönetimi ön plana çıkmaktadır.

5 Milyon TL net işletme sermayesi, 100 Milyon TL iş hacmi ve 100 Milyon TL aktif/pasif büyüklüğü olan A firması ile 5 Milyon TL net işletme sermayesi, 200 Milyon TL iş hacmi ve 150 Milyon TL aktif/pasif büyüklüğü olan B firması aynı nakit akışına sahip değildir. Bu hususta, B firmasının ihtiyaç duyduğu net işletme sermayesi A firmasından farklılık arz etmektedir. Bu yüzden, bir işletmede yapılacak olan değerlendirmede net işletme sermayesi tek kıstas olarak belirlenmemeli, firma için yapılan bir analizde net işletme sermayesi diğer rasyolar ile desteklenmelidir.

Net işletme sermayesinde alacakların yönetimi de önem arz etmektedir. Şöyle ki, bir firmanın kısa vadeli ticari alacak birikimi 1 yıl içerisinde tahsil edebileceği alacaklarını göstermektedir. Fakat bu alacakların ne kadarı 90 gün, ne kadarı 180 gün ve ne kadarı 270 gün içerisinde tahsil edebileceği dikkate alınmalıdır. Ticari alacakları içerisinde bir diğer önem arz eden husus ise alacak bakiyesi bulunan firmanın mali bünyesidir. Burada üzerinde durulması gereken husus risk algısıdır. Firmanın 1 yıl içerisinde tahsil etmeyi planladığı alacaklarında tahsil sıkıntısı yaşaması, kısa vadeli ödeme gücünde sorun yaşamasına sebep olabilir. 

Genel itibarıyla, firmalar için net işletme sermayesi önemli olsa da, analistler tarafından değerlendirmede tek başına yeterli bir rasyo değildir. Bu nedenle net işletme sermayesi hesaplanırken diğer rasyolar da göz önünde bulundurulmalıdır. Teknik olarak rasyolar üzerinden gidilse de iyi bir analizde sektör ortalamaları, firmanın kendi dinamikleri de mühimdir. Bu kapsamda, firmanın alacaklarının ne kadarını kaç gün içerisinde tahsil edebileceği, alacaklarını tahsil etme oranı, stok dönüşüm hızı vb. kriterler dikkate alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder