Sayfalar

27 Ocak 2019 Pazar

Ticari Alacakların Önemi


Sizce bir işletmede en önemli olan sadece satış yapmak mı yoksa satış yapılan ürünün tahsilatını yapmak mı? Her biri kendi içinde elzem olan bu durum birçok işletme için piyasa koşullarına göre şekillenmektedir. Gelin, bir işletmenin ticari alacaklarına göz atalım!

Bu yazımı okuduktan sonra neler öğreneceksiniz;
 
Ticari alacak nedir?
Ticari alacak devir hızını nedir ve nasıl hesaplanır?
Ticari alacak tahsil süresi nedir ve nasıl hesaplanır?
Ticari alacakların yaşlandırması nedir?
Ticari alacakların önemi nedir?
Ticari alacakların tahsil yönetimi nasıl yapılabilir?

Ticari Alacak Nedir?

Ticari alacak, işletmenin ticari faaliyetleri sonucu oluşan senetli ve senetsiz alacaklarıdır. Bu alacaklar 1 yıl içerisinde paraya dönüşmesi öngörülen alacaklardan teşkildir. Tek düzen muhasebe kayıtlarında senetli alacaklar 120 Alıcılar kodu ile senetli alacaklar ise 121 Alacak Senetleri kodu ile takip edilir.

Ticari alacak devir hızı nedir ve nasıl hesaplanır?

Firmanın ticari faaliyetleri neticesinde oluşan alacaklarını tahsil edebilme hızına ticari alacak devir hızı denir. Diğer bir deyişle, ticari alacakların ne kadarının satışa dönüştüğünün göstergesidir. 

Ticari alacak devir hızının yüksek olması, satış yapıldıktan sonra o kadar hızlı sürede alacaklarını tahsil edebildiğinizi göstermekte, ticari alacak devir hızının düşük olması ise satış yapıldıktan sonra daha yavaş sürede alacaklarınızı tahsil edebildiğinizi göstermektedir. Alacak devir hızı şu şekilde hesaplanmaktadır;

Alacak Devir Hızı = Kredili Net Satışlar / Ticari Alacaklar(son 2 dönem ortalama ticari alacak)

Ticari alacak tahsil süresi nedir ve nasıl hesaplanır?

Ticari alacak tahsil süresi firmanın ticari alacaklarını ne kadar sürede tahsil ettiğini gösterir. Alacak tahsil süresi ortalama tahsil süresi olarak da bilinmekte olup, şu şekilde hesaplanır;

Alacak Tahsil Süresi = 360 / Alacak Devir Hızı

Ticari alacakların yaşlandırması nedir?

Vadeli çalışan sektörlerde satışı gerçekleşen ürünün tahsilatının ne zaman yapılacağını, ödeme süresi geçmiş ise ne kadar süre geçmiş olduğunun, kısacası alacaklarının belirli gün ve ay bazında sınıflandırılmasıdır.

Alacak yaşlandırmasının yapılmasında firma alacaklarını belirli periyotlara ayırabilir ve alacaklarının ne kadar sürede daha likit hale dönüşebileceğini görür. Örneğin, 30-60-90-180-360 şeklinde olabilir.

Firma yaşlandırma yöntemi ile alacaklarının tahsilini daha sağlıklı bir şekilde kontrol edebilir, finansal yönetimini alacaklarının vadesine göre yapabilir.

Ticari alacakların önemi nedir?

Ticari işletmelerin kurulma sebeplerinden en önemlisi kar amacı gütmesidir. Bu husus göz önünde bulundurulduğunda ticari alacakların tahsilinin önemi daha iyi anlaşılabilir. İşletmelerde ürün satışları ne kadar önemli ise satışı yapılan ürünlerini tahsili daha önemlidir. Bu açıdan bakıldığında, işletmeler önemli büyüklükteki alacaklarını tahsil edemezse nakit akışında ciddi problemler yaşayabilir. Nakit akışı neticesinde yabancı kaynak ihtiyacı artış gösteren firmanın finansal borçlanmasında(banka kredisi vb.) artış yaşanabilir. Yabancı kaynak bulunamaması durumunda ise firma temerrüde düşebilir, yükümlülüklerini yerine getirememesi sonucu iflas edebilir.

Ticari alacakların tahsil yönetimi nasıl yapılabilir?
Ticari alacakların yönetimi için;

  • alacak tahsiline yönelik bir alacak tahsil/takip birimi kurulabilir,
  • alacaklara 3. kişi/kurumlar tarafından sigorta yaptırılabilir,
  • borçlu olan firmalardan teminat alınabilir,
  • erken ödemelerde ve ödeme zorluğu çeken firmalara belirli iskontolar yapılabilir,
  • borçlu firmaların istihbaratı yapılarak, temerrüt durumlarına dikkate alınarak yakın takipte tutulabilir. 

Şunlara da göz atabilirsiniz:

Forward
PMI Endeksi/Satınalma Yöneticileri Endeksi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder