9 Ocak 2019 Çarşamba

Forward


Türkiye’de finansal okuryazarlık çok fazla gelişmediği için birçok kişiye türev araç kavramı çok uzak kalmaktadır. Birçok şirket yöneticisi ve finans piyasasında çalışan kişiler kur riskine karşı türev araçların kullanımı hakkında az çok bilgi sahibi olsa da türev araçların dile getirildiği kadar kullanımının nasıl olduğu ve içeriğinin nelerden oluştuğu hakkında akılda kalıcı bilgi sahibi değillerdir. Bu yazımda birçok firma tarafından maruz kalınan ve nakit akımında kritik rol oynayan kur riskine karşı firmaların önlem alabileceği forward işlemlerinden bahsedeceğim.

Forward, dayanak bir varlığın ileri bir tarihte, belirli bir fiyattan ve belirli bir miktarda alım ya da satım işleminin yapılmasını öngören şartlardır.

Dayanak varlık, türev ürünlerin üretildiği finansal ürünlere denir. Örneğin; belirli bir tarihte belirli bir miktarda ve belirli bir fiyattan dolar satın alınması işleminde dayanak varlık dolardır.

Forward işleminde alıcı(uzun pozisyon) ve satıcı(kısa pozisyon) olmak üzere 2 taraf vardır. Belirli bir tarihte satın alma yükümlülüğünü yerine getirecek olan firma uzun pozisyon sahibi iken, belirli bir tarihte satma yükümlülüğünü yerine getirecek olan firma ise kısa pozisyon sahibidir.
Forward işlemleri tezgahüstü piyasalarda yapılmaktadır. Yani, belirli bir otorite tarafından düzenlenmemiş, alıcı ve satıcının belirli şartlar üzerinde anlaşarak sözleşmelerin yapıldığı bir piyasa olarak söyleyebiliriz. Bu bakımdan forward işleminde anlaşmalar alıcı ve satıcı tarafından belirlendiği için içerik ve vade bakımından standart bir yapısı bulunmamaktadır.

Forward işlemlerinde teminatlandırma mekanizması bulunmamaktır. Bu sebepten dolayı alıcı ve satıcı tarafından üstlenilen yükümlülüklerin vade tarihinde gerçekleşmeme durumu yani vade tarihinde temerrüt olasılığının olma durumu mevcuttur. Ayrıca, forward işlemleri büyük ölçüde kurumsal firmalar tarafından yapılmaktadır.

Forward işlemini bir örnek ile daha anlaşılır hale getirelim.

Türkiye faaliyet gösteren ABC şirketi yatırım finansmanı için kullandığı yabancı para kredisinden kaynaklı olarak 3 ay sonra ödemesi gereken 500.000 Dolar borcu bulunmaktadır. ABC şirketi kurdaki yükselişten dolayı kendini korumak istemekte ve 3 ay sonrası için bir forward işlemi yapmak istemektedir. XYZ şirketi ise kurdaki değişimin 3 ay sonrasında belirli bir seviyenin altında olacağını öngörmektedir. Şu anda piyasada döviz kuru 6.50, 3 ay sonraki kur beklentisi 6.70’tir.

Yukarıdaki varsayımlara göre;

Dayanak varlık: dolar
Kur: 6.50
Forward Kuru: 6.70
Vade: 3 ay
Miktar: 500.000 Dolar

Örneğe bakıldığında, ABC şirketi kur riskini yönetmek adına XYZ şirketi ile forward sözleşmesi yapmıştır. 3 ay sonra ABC şirketi XYZ şirketinden 6.70 Dolar/TL kurundan 500.000 Dolar alacak, XYZ şirketi de 6.70 Dolar/TL kurundan 500.000 Dolar satacaktır. 3 ay sonra yani vade tarihi geldiğinde Dolar/TL kuru 6.70 TL’nin üzerinde veya altında olabilir. Şimdi bu durumları gözden geçirelim. 

Dolar/TL paritesinin 6.70’in üzerinde olması durumu:

Örneğin, vade tarihinde Dolar/TL paritesi 7’dir. Bu durumda ABC şirketi forward işlemi ile kuru 6.70 TL’ye sabitlediği için 1 dolardan 0.30 kuruş(7 - 6.70 ) karı, toplamda ise 500.000*0.30=150.000 TL kadar karı olacaktır. Bu durumda XYZ şirketinin de toplamda 500.000*0.30=150.000 TL kadar zararı olacaktır.

Dolar/TL paritesinin 6.70’in altında olması durumu:

Örneğin, vade tarihinde Dolar/TL paritesi 6.30’dir. Bu durumda ABC şirketi forward işlemi ile kuru 6.70’ye sabitlediği için vade tarihinde 1 dolardan 0.40 kuruş(6.30-6.70) zararı, toplamda ise 500.000*0.40=200.000 TL kadar zararı olacaktır. XYZ şirketi ise forward işleminden toplamda 500.000*0.40=200.000 TL kadar kar edecektir.

Forward İşleminin Önemi

Türkiye’de finansal piyasalar çok fazla gelişmediği için finansal enstrüman kullanımları çok fazla yaygınlık kazanmamış olup, genellikle kurumsal firmalar tarafından türev araç kullanımları tercih edilmektedir. İhracatçı bir firma kurun düşeceği düşüncesinden dolayı forward işlemi yapmak istemesine karşın ithalatçı bir firma da kurdaki yükseliş karşısında forward işlemi yapmak isteyecektir. Forward işlemi neticesinde firmalar kur riskini yönetebilir, nakit akışını da göz önünde bulundurarak uygun finansman koşullarında borçlanma gerçekleştirebilir.

Şunlara da göz atabilirsiniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder