3 Aralık 2018 Pazartesi

EBITDA / FAVÖK


Ebitda Nedir?

İngilizce kelimelerden oluşan “Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation”nin baş harflerinden oluşan ve Türkçede Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar(Favök) olarak ifade edilen bir kavramdır. Kısacası, FAVÖK=EBITDA’dır.

Ebitda, firmaların faaliyetlerinin karlılığını gösteren bir finansal performansı ölçütür. Avantajları ve dezavantaları olmakla birlikte mali veriler baz alındığında firmalar bazında ortak bir dil olarak görülmektedir. Tek başına bir şirketin faaliyetlerini ve karlılığını değerlendirebilmek için geçerli bir rasyo değildir. Bunun için şirketin faaliyet göstermiş olduğu sektördeki diğer firmalarının Ebitda ortalamaları da önem taşımaktadır.


Ebitda Nasıl Hesaplanır?

Ebitda= Net Kar + Vergiler + Faiz Giderleri + Amortisman ve Yıpranma Payı

Firmanın faiz, vergi ve amortismanlarından önceki karının/zararının olması Ebitda’nın pozitif/negatif olduğu anlamına gelmektedir. Genel itibarıyla, Ebitda hesaplamasında muhasebese kayıtlarının şeffaflık taşımaması, karlılığın pozitif gösterilmek istenmesi v.b sebeplerden dolayı bir firmanın değerlendirilmesinde tek başına yeterli olmamaktadır.

Ebitda’nın Dezavantajları Nelerdir?

Ebitda günümüzde satınalma ve birleşme işlemleri için popüler bir nitelik taşımakta olup, birçok finans yöneticisi için afilidir. Fakat, Ebitda ne kadar ortak bir dil çabası olarak görülse de firma değerlendirmelerinde tek başına yeterli değildir.

Karlılık göz önünde bulundurulduğunda Ebitda makul bir ölçüm olmakla birlikte firma bazında fon kaynakları ve fon kullanımlarını dikkate almamakta nakit akışını değerlendirme kapsamında tutmaktadır.

Firmaların farklı muhasebe kayıtlarından dolayı Ebitda’yı hesaplayan kişiden kaynaklı olması gerekenden daha iyi olabilir. Firmalar tarafından Ebitda, fon kaynaklarına ulaşımı kolaylaştırmak için bir hile olarak kullanılabilmektedir.

Duran varlık birikimi güçlü olan firmalarda yüksek amortisman görülmekte ve bu Ebitda’nın yüksek olmasına sebep olmakla birlikte şirket bünyesinde bulunan eski duran varlıkların yenilenmesi için bir fona ihtiyaç vardır. Ebitda, bunu göz ardı etmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder