30 Kasım 2018 Cuma

EBIT / FVÖK

EBIT Nedir?

Ebit kavramı “Earnings Before İnterest and Taxes” baş harflerinin kısaltılışı olup, Türkçeye “Faiz ve vergi öncesi kazanç(FVÖK)” anlamına gelmektedir.
Ebit, bir firmanın vergi harcamaları ve karlılığı etkileyen sermaye yapısı maliyetleri dışında kalan temel faaliyetlerin analiz edilmesi için kullanılmaktadır. Kısacası bu rasyo bir firmanın vergi harcamaları ve faiz giderleri dışındaki faaliyetlerinden ne kadar kar elde edebildiğini gösterir.


EBIT Nasıl Hesaplanır?

Ebit rasyosunun hesaplamasında farklı formüller bulunmaktadır;

Ebit= Toplam Gelir – Satılan Ticari Mal ve Hizmet Maliyeti – Faaliyet Giderleri

Ebit= Net Gelir + Faiz Ödemeleri + Vergi Harcamaları

Yukarıdaki formüllerin hepsi aynı sonucu verse de birinci formül doğrudan(gelir tablosunun başından sonuna), ikinci formül ise dolaylı(gelir tablosunun sonundan yukarı) hesaplama olarak değerlendirilir.

EBIT’in Önemi?

Yatırımcılar ve kreditörler genellikle bir firmanın çekirdek  faaliyetlerinin başarısını değerlendirirken Ebit rasyosunu dikkate alırlar. Bir firmanın ebıt marjını değerlendirirken, sadece firmanın kendi dinamiklerini değil, faaliyet gösterdiği sektördeki diğer firmaların ebit marjını da göz önünde bulundurmak gereklidir. Bu yüzden yatırımcımlar şirket satın alma/birleşme yatırım yaparken sektör ortalamalarına da dikkat çekmektedirler. EBIT rasyosunun yanında değerlendirilmesi gereken önemli kavramlardan  birisi de EBİTDA/FAVÖK'tür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder