23 Kasım 2018 Cuma

Kredi Derecelendirmesi / Credit Rating

Kredi derecelendirmesi nedir?

Kredi derecelendirmesi ülkeler ve o ülkelerdeki şirketlerin finansal, mali ve ekonomik yükümlülüklerini yerine getirebilme kapasitesinin saptanması, ölçümlenmesi ve analiz edilmesi olarak tanımlanabilir. Bu ölçümleme işlemi yapılırken birçok faktör göz önüne alınır; uygulanan ekonomi politikaları vb.

Kredi derecelendirmesi kimler tarafından yapılır?

Kredi derecelendirmeleri, kredi riskini deÄŸerlendirme konusunda uzmanlaÅŸmış kredi derecelendirme kuruluÅŸları tarafından yapılır. Kredi derecelendirmeleri, ülkeleri ve ÅŸirketleri deÄŸerlendirme konusunda uzmanlaÅŸmış analistler tarafından gerçekleÅŸtirilir. Analistler derecelendirme faaliyetinde bulunurken genellikle mali geçmiÅŸi dikkate alarak geleceÄŸe yönelik deÄŸerlendirmeler yapar. Bu deÄŸerlendirmelerde, derecelendirilecek olan ülke ve kurumların finansal borçlanmasını, ekonomi politikalarını ve günün koÅŸullarına yaÅŸanan geliÅŸmeleri göz önünde bulundururlar. 

Kredi derecelendirme kuruluşları nelerdir?

Moody’s, Standard & Poor’s ve Fitch Ratings en çok bilinen derecelendirme kuruluÅŸları olmakla birlikte Japon derecelendirme kuruluÅŸu JCR’de mevcuttur.

Moody’s: New York merkezli ÅŸirketin kurucusu John Moody’dir. Åžirket küresel sermaye piyasaları, kredi derecelendirme faaliyetleri, danışmanlık faaliyetleri, ekonomik araÅŸtırmalar ve finansal piyasaların analizi konularında faaliyet göstermektedir. Åžirket dünya genelinde faaliyetlerini sürdürmekte olup, dünya genelinde 2017 yılı itibarıyla 12.600 çalışana iÅŸ imkanı saÄŸlamaktadır. Åžirket hakkında daha fazla bilgi için “https://www.moodys.com”a göz atabilirsiniz.

Fitch Ratings: 1914 yılında John Knowles Fitch tarafından New York'ta kurulmuÅŸtur. Fitch Ratings'in 2 merkezi bulunur. Bunlar ABD'nin New York kentinde ve Ä°ngiltere'nin baÅŸkenti Londra'da yer alır. Hearst Communications ÅŸirketi, Fitch Ratings kredi derelecendirme kuruluÅŸunun yüzde 80 hissesini elinde bulundurur. Fitch Ratings, üç büyük kredi derecelendirme kuruluÅŸunun en küçük olanıdır. S&P ve Moody's'e göre daha kısıtlı pazar hissesini elinde bulundurur. Åžirket hakkında daha fazla bilgi için “https://www.fitchratings.com”a göz atabilirsiniz.

Standard & Poor's (S&P): 1860 yılında Henry Varnum tarafından kurulan ABD merkezli ÅŸirketin dünya genelinde 26 ofisi ve 150 yılı aÅŸkın bir geçmiÅŸi ile kredi derecelendirmeleri, araÅŸtırma ve düşünce liderliÄŸi gibi yüksek kaliteli piyasa istihbaratını saÄŸlamaktadır Åžirket hakkında daha fazla bilgi için “https://www.standardandpoors.com”a göz atabilirsiniz.

Japan Credit Rating Agency(JCR): 1985 yılında Shokichi Takagi tarafından Japonya’da kurulan ÅŸirket popülaritesi yüksek olan diÄŸer derecelendirme kuruluÅŸları gibi kredi derecelendirmesi, danışmalık hizmetleri konularında faaliyet göstermektedir. Åžirket hakkında daha fazla bilgi için “https://www.jcr.co”a göz atabilirsiniz.

Kredi Dereceledirme Notları ve Anlamları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder