23 Ocak 2019 Çarşamba

PMI Endeksi/Satınalma Yöneticileri Endeksi


Satınalma Yöneticileri Endeksi veya bir diğer bilindik adıyla PMI hakkında neler biliyorsunuz?
 
Muhakkak ekonomi haberlerinde duymuşsunuzdur: PMI Ocak ayında bir önceki aya kıyasla yükseldi, düşüş gösterdi veya değişmedi. PMI, finans piyasalarında çoğu kişinin aslında bildiği bir kavramdır. Bu yazımda, finans piyasalarına uzak ama daha yakın olmak isteyen, PMI’ın ne olduğunu merak eden veya tesadüfen bu yazıya rastlamış olup bir şeyler öğrenmek isteyenler için kaleme aldım.

Bu yazımı okuduktan sonra neler öğreneceksiniz başlıklar halinde göz gezdirelim;

PMI nedir?
PMI neyi gösterir?
PMI kim tarafından ölçülür ve hangi soruları içerir?
PMI nasıl hesaplanır?
PMI neden önemli ve nasıl yorumlanır?

PMI Nedir?

PMI, İngilizce kelimelerden oluşan “Purchasing Managers Index”in baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu kavram Türkçeye satınalma yöneticileri endeksi diye çevrilmiş olup, ülkemiz genelinde PMI endeksi olarak sıklıkla kullanılır.

PMI Neyi Gösterir?

PMI, imalat ve hizmet sektörlerinin geleceği hakkında bilgilendirici performans ölçümlerinde kullanılan göstergelerden birisidir. Bu endeksin amacı şirket yöneticilerine, satınalma yöneticilerine, analistlere ve diğer birçok kişiye mevcut ekonomik koşullar hakkında bilgi sağlamaktır.

PMI kim tarafından ölçülür ve hangi soruları içerir?

PMI, aylık olarak Tedarik Yönetimi Enstitüsü(Instute For Supply Management) tarafından yayınlanır. Endeks için kurumsal şirketlerdeki birçok satınalma yöneticilerine aylık olarak anket gönderilir. Bu endeksin ölçümlenmesinde 5 temel konu vardır;

  • Yeni siparişler
  • Stok seviyesi
  • Üretim
  • Teslimat süreleri
  • İstihdam

Hesaplamada kullanılan tüm konular eşit ağırlıkta olmakla birlikte her konu başlığında ekonomik koşulların iyi veya kötü yönde değişeceği ya da ekonomik koşullarda herhangi bir değişim beklenmediğine dair sorular içermektedir.

PMI nasıl hesaplanır?

PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)

P1: gelişme olacağını belirten cevapların yüzdesi
P2: değişimin olmadığını belirten cevapların yüzdesi
P3: kötüleşmenin olacağını belirten cevapların yüzdesi

PMI endeksinin en düşük değeri 0, en yüksek değeri ise 100’dür. Endeksin 50’nin altında yer alması ekonomik koşulların kötüleştiğinin yani ekonomide bir yavaşlama olabileceği, 50’nin üstünde yer alması ise ekonomik koşulların iyileştiği yani ekonomide bir toparlanma ve canlılık olabileceği anlamına gelir.

PMI hesaplamasını bir örnekle daha anlaşılır hale getirebiliriz:

Satınalma yöneticilerinin cevapladığı ankete  %40’ı pozitif, %30’u negatif, %30’u ise nötr cevap vermiştir. Bu durumda PMI şu şekilde olur:

PMI=(%40*1)+(%30*0.5)+(%30*0)
PMI=55

Türkiye PMI endeksini nereden öğrenebilirim?

PIM endeksi, Markit Economics tarafından 30’dan fazla gelişmiş ülkede ölçülür ve aylık olarak yayımlanır. 2015 yılında İstanbul Sanayi Odası(İSO) ve Markit Economics işbirliğine gitmiş olup, 2015/Eylül itibarıyla her ay İSO tarafından yayımlanmaktadır.
Türkiye’nin son yıllık PMI endeksi ise aşağıdaki gibidir;

Kaynak:https://tr.investing.com

PMI neden önemli ve nasıl yorumlanır?

Yukarıda da bahsedildiği üzere PMI endeksi aylık olarak ölçümlenir ve 0-100 arası değer alır. 50’nin altı ekonomideki gidişatın kötüleştiği, 50’nin üstü ekonomide bir toparlanma ve ilerleme söz konusu anlamına gelir. 

PMI verileri sektörün öncü firmalarının satınalma yöneticileri tarafından değerlendirmede bulunduğu için sonraki aylar için yöneticilere ekonominin gidişatı hakkında ön bilgi vermesi açısından yardımcı olacaktır. Ayrıca, şunu söylemek gerekir ki sadece belirli bir ayı göz önünde bulundurularak ekonomiye dair yorumda bulunulması doğru olmayabilir, veri aralığını ne kadar geniş tutarsanız, geçmiş dönem verileri ve o dönemde yaşanan ekonomik gelişmeleri de incelerseniz endeksin doğruluğu daha iyi anlaşılabilir.

Sadece PMI verileri göz önünde bulundurularak ekonominin gidişatı konusunda kesin bir şeyler söylemek doğru olmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder