3 Ocak 2019 Perşembe

Bankaların Mali Tahlil ve İstihbarat Birimi


Bankacılık sektöründe çalışmaya ve bu sektörde kariyer yapmaya karar vermiş olabilirsiniz. Sizi bu sektörde çalışmaya iten üniversite yıllarındaki staj deneyimleri vb. birçok neden olabilir. Bunun için bankacılıkla ilgili araştırmalar yapıyorsunuz. Bankacılık sektörüyle ilgili birçok kavramla karşılaşıyorsunuz, araştırmalarınız esnasında birçok makaleyi okurken kendinizi buluyorsunuz. Bu esnada, sizin için en iyi kariyer ve gelişim olanağı sunan ve kendinize en uygun olan birimleri düşünüyorsunuz. Aniden karşınıza “Mali Tahlil Birimi” veya “İstihbarat Birimi” diye bir oluşum gözünüze çarpıyor. Merakla araştırmalarınız devam ediyor ve bu yazıyı okurken kendinizi buluyorsunuz. O halde okumaya devam edin ve bu birimde çalışmak size uygun mu karar verin!  

Mali Tahlil Nedir?

Mali tahlil, bir işletmenin finansal tablolarının ve bu finansal tablolarda yer alan hesap kalemlerinin geçmişe yönelik incelenmesi, karşılaştırılması, analiz edilmesi ve raporlanmasıdır. Bu analiz neticesinde, işletmenin gelecekteki durumu hakkında belirli öngörülerde bulunulur. 

Mali tahlili, bir nevi kan tahliline benzetebiliriz. Şöyle ki doktora gittiniz kan verdiniz ve bir sonraki gün gittiğinizde doktor kan değerlerinize baktı ve size dedi ki şekeriniz çok yüksek, kolesterolünüz kritik seviyede. Bunun neticesinde size bir reçete yazıyor ve diyor ki şekerli gıdaları fazla tüketmeyin, tüketirseniz çok büyük sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Mali tahlili kısaca bu şekilde düşünebilirsiniz.

Mali Tahlil Biriminde Neler Yapılır?

Mali tahlil birimi kredilendirme sürecinin başlangıç noktasını oluşturur. Bu süreçte, ilgili birimde çalışan analistler firmaların bilanço, mizan vb. finansal kayıtlarını incelerler. Bu inceleme sadece finansal boyutta kalmamakla birlikte analistler analiz edilecek firmanın işleyiş sürecini daha yakından görmek için firmayı yerinde ziyaret ederler. Bu ziyaret esnasında analistler işletmede işler devam ediyor mu, mali kayıtlara yansıyan stoklar ile gerçekte olan stoklar aşağı yukarı aynı seviyede mi gibi sorulara cevap bulurlar. Analistlerin ziyaretleri dışında araştırdığı önemli hususlar da bulunur. Bunlar işletmenin piyasadaki itibarı ne durumda olduğu, işletme veya o işletmenin ortakları adına haberlere yansıyan önemli olumsuzlukların olup olmadığı gibi hususlardır.

Mali Tahlil Biriminde Neler Öğrenebilirsiniz?

Şundan emin olabilirsiniz ki her birimde öğreneceğiniz birçok bilgi mevcuttur. Yeter ki siz merak edin, araştırın! Mali tahlil biriminde öğrenebilecekleriniz engin bir sektör bilgisidir. Çünkü, analiz sırasında muhtelif sektörlerde faaliyet gösteren firmaları yakından tanıma fırsatı yakalarsınız. Sektörlerle ilgili birçok bilgi edinebilirsiniz. Sektörün alış satış koşullarının yanı sıra tedarikçi ve müşteri zincirinin nasıl işlediğini görürsünüz ve bu size firmanın mali verilerinin faaliyet gösterdiği sektör koşulları ile ne kadar uyumlu olduğunu anlamanızda daha faydalı olur. 

Bu birimde çalışırken muhakkak ki mali verilerin analizi için firma içerisinde yer alan kişilerle görüşmeniz gerekmektedir. Mali veriler ile ilgili genel bir bilgi sorulmak istendiğinde genellikle firmanın finans yöneticisi ile görüşürsünüz. Eğer ki firmanın yatırımları hakkında daha sağlıklı bir görüş almak isterseniz firma sahibi ile görüşmeniz gerekebilir.

Şunlara da göz atabilirsiniz:
Bankaların Kredilendirme Süreci
Bankacılıkta 5K/5C Kuralı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder