23 Haziran 2020 Salı

Kredi Erken Ödeme Cezası Nedir?

Birçok kişi kredi kullanırken kredinin tutarını, vadesini göz önünde bulundurur. Kendi finansal durumunu da göz önünde bulundurarak nakit akışında sorun yaratmayacak bir şekilde kredi kullanımı gerçekleştirirler. Peki, kredi kullananlar, kullandığı krediyi erken kapatmak istese ne gibi durumla karşı karşıya kalırlar?

Kredi kullananlar kredilerini erken kapatmak isterlerse erken ödeme cezasına maruz kalır. Erken ödeme cezası taşıt ve ihtiyaç kredilerinde uygulanması söz konusu değildir. Erken ödeme cezası sadece konut kredilerinde mümkündür!


Bankalar neyi dikkate alarak erken ödeme cezası uygular: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun.

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 3. Bölümünde “Konut Finansmanı” ilişkin maddeler yer alır. Bu kanunun 37. Maddesine göre;

MADDE 37

(1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.

(2) Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.

Bu maddeyi özetleyecek olursak kişilerin kullanmış olduğu kredinin vadesi 36 aydan az ise en fazla %1, vadesi 36 aydan fazla ise %2’den fazla olmamak üzere bankalar erken kapama cezası alabilir.

Bunun dışında, konut kredisi kullanırken sözleşmede erken kapama cezasına ilişkin ibare yoksa banka erken kapama talebinde bulunsa bile ödemek zorunda değilsiniz! Ayrıca, kredi ödeme planında balon ödeme gibi bir durumu sözleşme başında anlaştıysanız yine erken kapama cezasına maruz kalmazsınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder