22 Haziran 2020 Pazartesi

Kredilendirme İlkeleri Nelerdir?

Bankaların temel çalışma prensiplerine bakıldığında amaçlarının düşük faizli mevduat toplayıp, optimal düzeyde kredi faiz oranlarıyla müşteriye kredi satmaktır. Bankalar krediyi herkese verir mi? Tabi ki hayır! Peki, bankalar kredi satarken ne gibi unsurları dikkate alırlar, neleri göz önünde bulundururlar? İşte bu soruların cevaplarına ilişkin bankalar genel kabul görmüş kredilendirme ilkelerini belirlemişlerdir. Nedir bu kredilendirme ilkeleri?


Güven(Emniyet) İlkesi: Teminatların sağlamlığı ilkesi olarak da bilinir. Bankalar kredi kullandırırken en önemli unsurlardan birisi olan kredinin geri ödenme ihtimalidir. Tüm krediler geri ödeme koşuluyla verilse de bazı krediler batık hale gelebiliyor. Bu ilkede bankanın kullandırmış olduğu kredinin teminat yapısı, müşterinin kredibilitesi gibi unsurlar ön plana çıkmaktadır.

Akışkanlık(Seyyaliyet) İlkesi: Geri dönüş hızı ilkesi olarak da bilinir. Müşteriye kullandırılan kredinin vadesine uygun olarak ödenmesini, herhangi bir temerrüt ya da gecikmelerin, erteleme ya da yapılandırma işlemlerinin olmamasını ifade eder.

Verimlilik(karlılık) İlkesi: Bankaların temel amacı mevduat toplayıp, kredi satmak demiştik. Fakat bankanın kredi kullandırmadaki temel amacının faiz geliri olmasının yanı sıra kullandırılan kredilerde çapraz satış yaparak kredi dışında faiz dışı gelir etmek de bir o kadar önemlidir. Burada çapraz satış yaparak komisyon geliri elde edilmesi gibi unsurları içermektedir.

Bu ilkelerin tamamı genel kabul görmüş ilkeler olmakla birlikte kredilendirme sürecinde bankalar esas olarak bu ilkeleri göz önünde bulundururlar.

Bankaların kredi kullandırma sürecinde sizin finansal limitlerinizi gösteren memzuç kayıtlarına ilişkin bilgiler de kredilendirme ilkelerini destekleyecek unsurlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder