4 Aralık 2018 Salı

Memzuç


Memzuç Nedir?


Memzuç, gerçek ve tüzel kişilerin kullanmış olduğu nakdi(banka kredileri vb.) ve gayri nakdi(teminat mektubu vb.) risk bilgilerinin bankalardan alınarak, TCMB(Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) tarafından bir platform üzerinde toplanmasıdır. 

Memzuçlar TCMB tarafından bankalara aylık olarak bildirilir.

Memzuç Neyi Gösterir?


Memzuç gerçek ve tüzel kişilerin bankalardaki;


·         toplam limit/risk bilgisini,

·         nakdi limit/risk kullanımlarını(kredi, leasing vb.),

·         g.nakdi limit/risk bilgisini(teminat mektubu, çek karneleri vb.),

·         faktoring limit/risk bilgisini,

·         sorunlu nakit risk bilgisini,

·         sorunlu factoring risk bilgisini,

·         bankalardaki temerrüt kayıtlarını

gösterir.

Memzuç’un Önemi Nedir?


Gerçek veya tüzel kişilerin memzuç bilgisi finansal kurumlar nezdinde büyük önem taşımaktadır. Bunun sebebi, kişilerin ve firmaların finansal kurumlar bünyesindeki risk bilgisini ve yükümlülüklerini yerine getirme gücünü göstemesidir. 

Memzucun öneminin daha iyi anlaşılması için örnek üzerinden gidelim. A şirketinin 10 banka ile çalıştığını ve bankalardaki toplam nakdi risk limitinin 10 Milyon TL, g.nakdi risk limitinin ise 5 Milyon TL olduğunu varsayalım. Bankalar tarafından tanımlanan limitler dahilinde A şirketinin toplam nakdi riski 8 Milyon TL, toplam g.nakdi riski ise 3 Milyon TL ‘dir. 

A şirketinin nakdi limit-risk doluluk oranı= 8 Milyon TL/10 Milyon TL= %80 (yani A şirketi limitlerinin %80’ini kullanıyor ve kullanabileceği 2 Milyon TL’lik bir nakdi risk boşluğu var)

A şirketinin g.nakdi limit-risk doluluk oranı= 3 Milyon TL/5 Milyon TL= %75 (yani A şirketi limitlerinin %75’ini kullanıyor ve kullanabileceği 2 Milyon TL’lik bir g.nakdi risk boşluğu var)

A şirketinin acil kredi ihtiyacının olduğu ve bankaya başvurduğunu, ve memzuç kaydında ise son dönem ait taksitli kredi gecikmesi(temerrüt) olduğunu düşünelim. Bankalar A şirketinin kredi kullanım oranlarının artış gösterdiğini ve güncel temerrüt kaydının oluştuğunu görebilir. Bu neticede, A şirketine kredi kullanımlarında bir sınırlandırmaya gidebilir. 

Genel olarak, memzuç bilgisi finansal kurumlar nezdinde ciddi önem taşımakta olup, bankalar tarafından kullandırılacak krediler için baz alınacak kriterlerdendir. Eğer ki, gerçek ve tüzel kişilerin güncel temerrüt kayıtları, faktoring bilgileri ve sorunlu kredileri varsa, fon kaynaklarına ulaşımları daha maliyetli ve zor olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder