22 Aralık 2018 Cumartesi

İngilizce Öğrenmek ve YDS'den 70 Almak


YDS(yabancı dil sınavı), ÖSYM tarafından yazılı ve elektronik(e-YDS) olmak üzere yılın belirli günlerinde yapılan İngilizce seviye tespit sınavıdır. 

Bu sınavdan belirli bir puan almak, akademisyen olmak ve bazı kamu kurumlarında çalışmak isteyenler için sağlanması gereken koşullardan birisidir.


Öncelikle belirtmem gerekir ki, belirli bir seviyede İngilizce bilgisi olmayan bir kişinin YDS’den 70 üzeri alması mümkün değildir. Nasıl ki 100 soruluk bir Türkçe deneme sınavına girdiğinizde ve birçok konuyu bilmediğiniz zaman 70 alamıyorsanız İngilizceden de belirli bir birikim sahibi olmadan yüksek puan almak zordur.


YDS’den 70 üzeri almaya kararlısınız ve bunun için bir şeyler yapmak istiyorsunuz! Peki, neler yapabilirim diyorsanız size birkaç tavsiyede bulunabilirim.


Şunu belirtmem de fayda vardır ki İngilizce öğrenmek bir süreçtir, bu sınavdan yüksek puan almanın yolu bol bol soru çözmek ve sınav taktiklerini öğrenmekten geçer. Belki yıllardır yurt dışında yaşadınız ama YDS’den 70 üzeri bir puan dahi alamamanıza rağmen çok iyi derecede İngilizce anlama ve konuşma becerisine sahip olabilirsiniz. Bu yüzden İngilizce bilmek, öğrenmek ayrı bir şey YDS’den yüksek puan almak başka bir şey.


İngilizce öğrenmeyi bir süreç olarak değerlendirdikten sonra kendimizi dil bilgisi konusunda geliştirerek bu işe başlayabiliriz! Piyasada İngilizce öğrenmek için birçok kitap vardır. 2 farklı kaynaktan öğrenmek size faydalı olacaktır. Yüksek puan almak için ilk kriter İngilizce dil bilgisi öğrenmek!


İngilizce dil bilgisini öğrenirken bir yandan kelime defteri tutmanızı öneririm. Bu deftere dil bilgisi öğrenirken fazlaca karşılaştığınız kelimeleri not ediniz. Fakat, kelimenin anlamına baktıktan sonra deftere kelimeyi anlamıyla birlikte yazmanızı önermem! Çünkü kelime bilmek ezber gerektirdiği için sürekli tekrar etme ihtiyacı duyarsınız. İlk öğrendiğiniz zaman sadece İngilizcesini yazın, bir sonraki gün sözlüğe bakmadan Türkçesini yazmaya çalışın, eğer ki yazamıyorsanız anlamına bakın yine bilemezseniz Türkçesini yine yazmayın. Ne zamanki sözlüğe bakmadan Türkçesini öğrendiniz o zaman yazabilirsiniz! Ayrıca kelimeleri öğrenirken bir kelimenin sıfat, zarf ve varsa fiil hallerini de yazın. Kendinize bir kodlama oluşturun.

Kelimelere çalışırken aynı zamanda eş anlamlılarını ve zıt anlamlılarını da bir kenara not edin. Ayrıca, kelime öğrenirken isim, fiil ve sıfat halleriyle birlikte öğrenin.


İngilizce öğrenmeye yeni başladığınızı düşünürsek bol bol kelime telaffuzları için filmi, dizi, haber vs. izleyebilir, podcastler dinleyebilirsiniz. Bu süreçte alt yazı İngilizce olarak izlemek sizi biraz zorlayabilir bu sebeple ilk başlarda alt yazı Türkçe izleyebilirsiniz! Fakat ilerleyen zamanlarda alt yazıyı İngilizceye çevirmelisiniz daha da ileri süreçte alt yazısız film, dizi izlemelisiniz!


Kelime öğrenirken belki sadece dil bilgisi öğrenme aşamasında olanlar göz önünde bulundurulmuş olabilir. Kelime öğrenmeyi bir ileri seviyeye taşımak için internet üzerinden İngilizce yayın yapan haber kanallarını takip edebilirsiniz. Bu sadece siyasi değil, ekonomik, sanat, kültür olmalı ve kendinizi olabildiğince kelime öğrenme konusunda geliştirmelisiniz!


Dil bilgisi öğrenmek sizin 7-8 ayınızı aldığını düşünürsek, yukarıdaki kelime öğrenme ve film izleme süreci hiç bitmez. Dil bilgisi öğreniminden sonra bir test kitabı almalısınız. Bu test kitabında bol bol soru çözerek dil bilginizi geliştirmelisiniz. Yine aynı şekilde çok çıkan kelimeleri öğrenmelisiniz. Bu süreç daha ileriki zamanı kapsadığı için artık kelimeleri ezberlerken sadece sıfat, zarf ve fiil halleri değil, eş anlamlılarıyla da öğrenmeniz size muazzam bir fayda sağlayacaktır.


Şimdi İngilizcenizi belirli bir seviyeye getirdiniz. Peki, YDS’den 70 alabilecek miyim diyorsanız, ben size direkt olarak söyleyeyim. EVET, alacaksınız.


Dil öğrenmek bir süreçtir. Bu süreç sizi belirli seviyeye getirdiyse YDS’den yüksek almak için yapmanız gereken bol bol soru çözmek, farklı haber kaynaklarından bir şeyler okumak, kelime tekrarı yapmak, YDS’de olan bazı soru çözüm stratejilerini bilmek. Başka bir sebep yok.


Ve şunu da söylemeliyim ki İngilizceyi de Türkçe gibi düşünmelisiniz. Nasıl Türkçe deneme sınavlarında fazla net çıkarmak istiyorsanız o kadar fazla soru çözmeniz gerekiyor. İngilizce de o şekilde.


Başarmak sizin elinizde, azim ve kararlılığın olduğu yerde başarı daima vardır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder