3 Aralık 2018 Pazartesi

Ayı Piyasası / Bear Market


Ayı Piyasası Nedir?

Finans dünyasıyla yakından ilgileniyorsanız “Ayı Piyasası” tabirini muhakkak duymuşsunuzdur. Peki, dillerden düşmeyen bu tabir ne anlama gelmektedir?


Ayı piyasası; 18. Yüzyılda Londra’da "ayıyı yakalamadan derisini satmak” deyiminden türeyen piyasaların genel olarak trendinin gösteren bir tabirdir. Bu piyasa trendi, genel olarak finansal piyasalardaki durumun kötüye doğru gittiğinin, satıcılarda artışın meydana geldiğinin ve böylece fiyatlardaki düşüşün tetiklendiğinin habercisidir. Bu piyasadan söz edebilmek için fiyatların tepe noktasından en az %20 seviyesinde bir düşüş gerçekleşmiş olması gerekmektedir. 


Ayı piyasasında karamsar bir hava hakim olup, satıcıların arttığı, alıcıların ise azaldığı ve fiyat grafiklerinin düşüşe yönlü olduğu görülür.



Ayı Piyasasının Olduğu Nasıl Anlaşılır?


1- Alıcıların yoğun olduğu bir piyasada fiyatlar artış eğilimini göstermektedir. Fiyatlar tepe noktasına ulaştığını düşünen piyasa oyuncuları karlarını maksimize etmek için tepe noktasına yakın seviyelerden satış yapacaklardır.

2- Artan satışlar neticesinde piyasadaki diğer oyuncular da belirli seviyedeki karlılığını korumak için satışa geçecek ve piyasada aniden bir satış havası yaratılacaktır. Bu piyasa koşullarında panik olan oyuncular fiyatların düştüğünü ve daha da düşeceği için satışlarını artıracaklardır.  Satışlardaki artış alıcılardaki azalışın etkisiyle fiyatların düşüşüne sebep olacaktır.

3- Bu durumda, fiyatlar belirli bantlarda seyrettiğinde piyasada alım havası hakim olacaktır. Düşük fiyatları fırsat bilenler alışa geçecek olup, fiyatlar yükseliş gösterecektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder