5 Aralık 2018 Çarşamba

Kiralık Kasa


Günümüzde birçok kişi “kiralık kasa”yı duymuştur. Fakat az kişi kiralık kasanın niteliği hakkında bilgi sahibidir. İnsanların kimselerin bilmesini, görmesini istemediği varlıkları vardır ve bu varlıkları saklamak ihtiyacı hissederler. Örneğin; yeni evlenen çiftler altınları bozdurmak istemez ve fiziksel olarak altınlarını saklamak isterler. Fakat çiftler artan hırsızlık olaylarını da gördükçe altınlarını evde değil de daha güvenli bir yerde saklamak isterler ve ihtiyaçlardan dolayı kiralık kasa hizmetleri ortaya çıkmıştır. Bu sadece altınla sınırlı bir durum değildir. Hayati öneme sahip olduğunu, kimselerin görmesini istemediğini düşündüğünüz birçok evrak, kayıt mevcuttur. Bu dökümanları da saklamak için bir kiralık kasaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Kısa cevaplar halinde kiralık kasaya ilişkin edindiğim bilgileri aşağıda size sundum.

Kiralık Kasa Nedir?


Kiralık kasa bankalar tarafından yaptırılan, müşterilerin belirli mevzuatlar çerçevesinde kullanabileceği ve değerli belge, eşya ve varlıklarını hırsızlık veya diğer risklere karşı güvenli olarak muhafaza edebileceği özel nitelikteki kasalardır.

Kiralık Kasaya Neler konabilir?


Kiralık kasalar yalnızca mücevher, hisse senedi ve tahviller, vesika ticareti, evrak vb. kıymetlerin saklanması için kiralanabilir.

Kimler Kiralık Kasa Kiralayabilir?


Kiralık kasaları kiralamak için temel şart reşit ve kanuni ehliyete sahip olmak gerekmektedir. 

Kiralık Kasa Boyutları Ne Kadar?


3 tip kasa boyutu vardır: küçük, orta ve büyük boy.
Kiralık kasa ebatları bankalar arasında farklılık göstermekle birlikte genel itibarıyla en küçük boyun genişliği 24.5 cm, yüksekliği 11.5 cm, derinliği ise 41 cm, en büyük boyun ise genişliği 24.5 cm, yüksekliği 26.5 cm ve derinliği 41 cm’dir.

Kiralık Kasa Ücretleri Ne Kadar?


Kiralık kasalar boyutlarına göre farklı ücretlere tabi olup, bankadan bankaya farklı fiyat uygulamaları mevcuttur. Kiralık kasalara ilişkin bankaların kendi web sitelerinden daha detay bilgi alabilirsiniz. Aşağıda birkaç bankanın kiralık kasa ücretlerini bulabilirsiniz;


Küçük Boy
Orta Boy
Büyük Boy
İş Bankası
420 TL
500 TL
680 TL
Ziraat Bankası
335 TL
430 TL
540 TL
Garanti Bankası
415 TL
465 TL
595 TL
*En güncel kiralık kasa ücretleri için bankaların kendi web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Kiralık Kasada Depozito Ücreti Var mı, Ne Kadar?


Kiralık kasa kullanımlarında bankalar depozito ücreti tahsil etmektedir. Bu depozito ücreti bankalar bazında değişiklik göstermekle birlikte bir kereye mahsus tahsil edilmekte ve kiralık kasayı kapatmanız durumunda geri iade alabilmektesiniz.

Kiralık Kasa Ne Kadar Güvenli?


Banka, kiralanan kasalara konulanların değer ve miktarlarından dolayı hiçbir sorumluluk kabul etmez. Yani kiralık kasanızı sizin dışınızda kimse açıp, kullanmadığı ve kiralık kasaya ne koyduğunuzu bilmediği için kiralık kasanın içerisindeki varlıklardan dolayı banka yükümlülük altına girmez.

Kiralık Kasalar Zamanaşımına Uğrar mı?


Kiralık kasalarda bulunan kıymetler için zamanaşımı kasa kira bedelinin en son tahsil edildiği ya da kasanın en son açıldığı tarihten itibaren başlar. Bu sebeple ki kasanın en son açıldığı tarihin kayıt altına alınması önem taşımaktadır.  Kiralık kasalarda zamanaşımı süresi 10 yıldır, bu süre geçtikten sonra kiralık kasalar TMSF’ye devredilir.

Kiralık Kasa Anahtarını Kaybettim, Ne Olur?


Kiralık kasa anahtarınızı kaybettiyseniz derhal kiralık kasanızın bulunduğu şubeye durumu izah etmelisiniz. Bu durumda bankada bulunan kiralık kasanız hemen mühürlenir ve kiralık kasanızın bulunduğu şubeye gittiğinizde kasanızın anahtarı değiştirilir. Söz konusu kilit değiştirme işlemleri için yapılan harcamalar kiracıya aittir.

Ölürsem Kiralık Kasaya Ne Olur?


Herhangi bir bankada kiralık kasanız varsa ve kiralık kasanızdan sadece sizin haberiniz olsa dahi vefat ettiğinizde, kiralık kasanızın bulunduğu banka şubesi resmi makamlardan yapılan ihbar öğrenildiğinde 15 gün içinde vefat eden şahsın kiralık bir kasasının olduğunu vergi dairesine bildirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder