9 Aralık 2018 Pazar

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları


Kendisini bir ekonomik tetikçi(ET) olarak adlandıran John Perkins tarafından yazılan bu kitap genel olarak Amerika'nın üçüncü dünya ülkeleri üzerinde oynadığı, onların kaynaklarını nasıl sömürdüğünü ve bunun için nasıl bir yol izlediği hakkında bilgi veriyor ve yazılanların bizzat kendi başından geçen olaylardan ibaret inanması size kalmış.  

Temel amaçları birilerini var olan değerli kaynaklarından dolayı sömürmekten meydana geliyor. Bu sömürü tamam biz geliyoruz sizi sömüreceğiz şeklinde değil. Peki nasıl mı?  İlk amaçları petrol rezervleri olan ülkelere nasıl girebiliriz, onların kaynaklarını nasıl sömürebiliriz şeklinde soruları akıllara getiriyor. Tabi bu düşünceleri gerçekleştirmek için bir alt yapı çalışması yapıyorlar. Kendilerini ET olarak adlandıran kişiler sömürülmek istenen ülkere gidip o ülkeleri borç altına sokup kendi ülkelerine(Amerika) bağımlı hale getiriyorlar. Bu borçlanma için  Dünya Bankası, IMF  vb.gibi aracı kuruluşlar sisteme dahil oluyor.

Amerika'nın üçüncü dünya ülkeleri üzerinde oynadıkları rolleri bilenler de var. Kim mi bunlar? Kitapta yazılanlara göre birkaç isim verebilirim: Hugo Chavez, Musaddık. Bu kişiler ET'ler tarafından ikna edilemeyince yani  Amerika'nın borç yükü altına girmek istemedikleri zaman devreye CIA giriyor ve bir şekilde borç yükü altına girmek istemeyenler suikaste kurban gidiyor. O ülkelerin başına kendi adamlarını yerleştiriyorlar. Eninde sonunda amaçlarına ulaşmaya çalışıyorlar.



Okumak isteyenlere...

Şimdi söz ekonomik tetikçinin itirafları 4 kitap halindedir. Birinci, ikinci ve dördüncü kitap  John Perkins, üçüncü kitap ise Steven Hiatt tarafından kaleme alınmış. 

Merak ettiğimden(3.ve 4. kitap hariç) alıp okumuş bulunmaktayım. Fakat ikinci kitabın birincisinden pek bir farkı olduğunu düşünmüyor. Amaçlar ve hedefler aşağı yukarı birinci kitap çerçevesinde gelişiyor ama merak edip okumak isteyenler tabi ki yeni bilgiler edinilmesi için okuyabilirler. 

Ayrıca kitap sade bir şekilde ele alınmış, ekonomik terimlere boğulmamış o yüzden okunulması için bir ekonomi öğrencisi olmayı gerektirmemektedir. En azından birinci kitabın okunmasını tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder