16 Haziran 2020 Salı

Vix Endeksi / Korku Endeksi Nedir?

Vix endeksi İngilizcede “Volatility İndex” kelimelerinden oluşturan bir finans terimidir. Türkçeye oynaklık endeksi olarak çevrilen terim piyasalardaki korkunun derecesini ölçen bir endeks olması sebebiyle finansal piyasalarda korku endeksi olarak bilinir. Vix endeksinin temel amacı piyasadaki risk algısının ölçülmesidir.


Vix endeksi ilk kez 1993 yılında CBOE(Chicago Board of Trade) tarafından oluşturulmuş ve başta Amerika olmak üzere dünyada popülerlik kazanmıştır. Vix Endeksi hesaplanırken S&P 500 endeksinde işlem gören farklı vadelerdeki opsiyon sözleşmelerinin bir aylık fiyat hareketlilikleri dikkate alınır.


Vix endeksinin hesaplanmasında önemli bir unsur olan opsiyonu şu şekilde açıklayabiliriz: belirli bir zamanda, belirli bir ürünü, belirli bir fiyattan alma ya da satma hakkıdır. Yani, burada bir hak söz konusudur. Belirlenen ürünü, belirlenen zamanda almak isteyebilirsiniz de almak istemeyebilirsiniz de. Şu şekilde örnek vermek gerekirse, demir çelik ticareti yaptığınızı farz edelim. Demir fiyatlarındaki hareketlilik çok yüksek seviyede ve siz riskinizi dengelemek için opsiyon almak istiyorsunuz(3 ay sonra demir çelik alımı için varsayıyoruz). Opsiyon satıcısı size 3 ay sonrası için sana 1 ton demiri 1.000 Dolar’dan satabileceğini söylüyor. Siz de demirin tonunun 1.000 Dolar’dan daha fazla olacağını düşündüğünüz için opsiyon almayı kabul diyorsunuz. Ne güzel değil mi? Alacağınız demirin fiyatını sabitlediniz. Fakat bunun bir bedeli var ve bu bedele opsiyon primi denir. Kaparo parası gibi düşünebilirsiniz. Anlaşmayı yaptınız 3 ay sonra demirin tonu 1.200 dolar oldu. Bu sizin için önemli değil çünkü siz 3 ay sonra almak koşulu ile opsiyon almıştınız. Opsiyon satıcısından 1 ton demiri 1.000 Dolar’dan alabilirsiniz.  Bir diğer senaryo olarak, 1 ton demirin 700 Dolar olduğunu düşünelim. Siz 3 ay sonra 1 ton demiri 1.000 Dolar’dan almak yerine 700 Dolar’a alırsınız değil mi? İşte opsiyon size bir hak tanır: fiyat beklenenden yukarı ise opsiyonu kullanmak istersiniz, fiyat beklenenden düşük ise opsiyonu kullanmak istemezsiniz ve opsiyon bedeli kadar zarar edersiniz. Riski hedge etmek için Forward yazıma da göz atabilirsiniz.


Konumuza geri dönecek olursak yapılan çalışmalar neticesinde S&P 500 endeksi ile Vix endeksi arasında ters yönlü bir ilişki bulunduğu ve korelasyon kat sayısının çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu şu şekilde değerlendiriliyor. S&P 500 endeksi yukarı doğru tırmanırken Vix endeksi azalış gösteriyor.


Vix endeksi şu değerleri alır:


0-10 : Bu aralıktaki bir değere çok fazla rastlanmaz. Tarihte endeksin en düşük değeri 1993/Aralık’ta 9,31 olarak görülmüştür.

10-20 : Piyasadaki hareketliliğin normal seviyelerde olduğunu gösterir.

20-30 : Bu aralıkta risk algısının artış gösterdiği genel itibarıyla belirsizliğin yükseldiği anlamına gelir.

30 ve üstü : Risk algısı normalin üzerindedir, yatırımcıların stres seviyeleri yükselir. Bu sebeple yatırımcılar genel itibarıyla güvenli liman arayışı içerisine girerler.


Genel itibarıyla bakıldığında, Vix endeksinin 30’un üzerinde olması ile birlikte piyasalarda belirsizlik aş gösterir ve kargaşa artar. Bu sebeple yatırımcılar güvenli liman arayışına girer. Bu kapsamda Vix endeksi piyasa oyuncuları için önemli bir göstergedir. Vix endeksindeki hızlı artışlarla birlikte ülkelerin borsalarında satışlar başlar borsa endeksinde düşüş meydana gelir.


Koronavirüs kapsamında ülkelerde tedbirlerin artış göstermesiyle birlikte 2020/Mart ayında dünya borsalarında çöküşler meydana gelmiş olup, o tarihte VİX endeksinin aldığı en yüksek değer aşağıdaki gibidir;


Bu yazıma risk primlerine ilgili duyuyorsanız "CDS(Credit Default Swap) " başlıklı yazımı da okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder