Her birey bir atılım gerçekleştiremese de düşüncelerde hep yer almıştır: kendi
işini kurma fikri.
Unutmayın, kendi işini kurma fikri sadece o tutkuyu içinde barındılar içindir!
Yeterli cesareti toplamış ve gerekli adımı atan kişilerin hepsi başarılı olma hayaliyle yola koyulsa da ülkemizdeki girişimlerin %50’den fazlası başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasının başlıca sebeplerine gelin birlikte bakalım!
Sermaye yetersizliği
Her şirket kurulurken yeterli bir sermayeye ihtiyaç duymaktadır. Şirket ortakları genelde şirketin kurulmasından önce yeterli sermayeyi kağıt üzerinde hesaplamakta ve her zaman pozitif bir görüntü ile iş fikirlerini icraata dökmektedir. Fakat, işletme kurarken yapılan fizibilite etütleri bir kağıt parçasından öte olmalıdır. Özellikle finansal etütler. Yanlış fizibilite çalışması baştan bir hatadır! Bu sebeple işletme kurarken bir ürünü üçe alırım beşe satarım düşüncesinden ziyade 2 lira kar için ne kadar maliyete katlanıldığını hesap edilmelidir.
Bunun yanında şirketin kuruluş aşamasında gerekli sermayesi dışında operasyonel faaliyetlerini yürütebilmesi için sermayeye ihtiyaç duymaktadır: Teknik bir tabirle ifade etmek gerekirse net işletme sermayesi 1 yıl içerisinde nakde dönüşebilecek varlıkları ile 1 yıl içerisinde sahip olduğu borçların ne kadarının ödenebilmesidir. İşletmeler kurulur ve net işletme sermayesine ihtiyaç duyar. Net işletme sermayesi hakkında detaylı edinmek isterseniz “Net İşletme Sermayesi” adlı yazıma bakabilirsiniz.
Tecrübe eksikliği
İşletmenizin belirli bir süre işletmeyi ayakta tutacak yeterli sermayeye sahip olduğunu varsayalım. İşinizin patronu olmak istiyorsanız diğer önemli hususlardan birisi de işletmenini faaliyet gösterdiği sektördeki tecrübenizdir. Tecrübeniz olmadan yapılabilecek en iyi iş ticaret olabilir onu da yapabilmeniz için bir süre piyasadan kötü tecrübeler edineceksiniz.
Tecrübe konusunda önerebileceğim bir şey varsa şu ki hangi sektörde çalışmak istiyorsanız o sektörde birkaç yıl da olsa çalışmanız sizin sektörün döngüsü hakkında birçok fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. Örneğin, satışını yapmak istediğiniz bir ürünü hangi segmentte hangi potansiyeldeki müşterilere pazarlayacağınız, satacağınız ürünü hangi tedarikçilerden, ne kadar fiyata sağlayacağınız önemli hususlardır.
Pazarlama Gücü
Yeterli sermayeniz var, tecrübeniz belirli düzeyde ve bir ürün ürettiniz ya da bir ürünü alıp satacaksınız. Müşteriniz nerede? Sizce müşterisiz bir işletmenin gideceği yer neresidir: Tabiki bir süre sonra iflas masasıdır. Bir işletme olarak ayakta kalmak istiyorsanız öncelikle müşterilerinizle birlikte ayakta kalabileceksiniz. Müşteriniz yoksa veya müşterilerinizde potansiyel riskler varsa, ürünlerinizi pazarlama gücünüz zayıfsa rekabet gücünüz bir süre sonra azalacak ve işletmeniz için kötü bir son olacaktır.
Pazarlama gücüne bakıldığında müşteri profilini çok iyi belirlemeniz gerekmektedir. Nitekim, bir girişimde bulunmadan önce satışını yapacağınız ürünlerin hangi potansiyeldeki müşterilere hitap ettiğini belirleyip ona göre bir satış stratejisi uygulamanız gerekecektir: Lüks tüketim ürünleri mi, zorunlu tüketim ürünleri mi satacağınıza siz karar vereceksiniz.
Pazarlama stratejisinde müşteri potansiyeli olarak toptan satış yapacaksak vade
satışlardan kaynaklı olarak müşterileri portföyünüzü genişletmeniz ve böylece
riski dağıtmanız sizi oluşabilecek tahsil sıkıntısından kurtarabilecektir.
Girişimcilerin başarısızlık hikayelerine baktığımızda birçok kişinin başarısızlığının altında yatan temel sebeplerin yukarıdaki faktörlerden kaynaklandığını görebileceksiniz. Nitekim başarısız girişimlerde bulunan kişiler yaptıkları hatalardan önemli tecrübe kazanarak tekrardan girişimciliği soyunacaklardır.
Yukarıdaki bahsettiğimiz unsurların her birisi çok elzem olmakla birlikte yapılan araştırmalara göre girişimlerin başarısız olmalarının en temel sebebinin finansal yetersizlikten kaynaklandığı görülmektedir.
Unutmayın birçok başarılı girişimin arkasında yatan ana faktörün başarısız girişim
tecrübeleridir. Hayallerinizden VAZGEÇMEYİN!
Kısacası;
Yaptığın işi bileceksin(tecrübe), sonra kuracaksın(sermaye) daha sonra satacaksın(pazarlama gücü).
İşi bilirsin, işi kurarsın ama işi pazarlayamazsanız piyasada tutunamazsın!
Başarısız oldun, büyük bir tecrübe edindin. Hala hayallerin varsa tecrübelerinden ders çıkartarak ayağa kalk!
Ne demiş İrlandalı yazar Samuel
Beckett
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder