22 Şubat 2019 Cuma

IBAN / International Bank Account Number


Günümüzde bankalarla işi olmayan, bankaya işi düşmeyen var mı? Bu sorunun cevabı %100 hayır olacaktır. Peki, bankacılıkta bir kavramı her zaman duyarız ama ne olduğu hakkında bilgimiz var mı? Nedir o kavram diyenler aslında biliyorlar, “IBAN”. Gelin “IBAN”a daha yakından bakalım.

Bu yazımı okuduktan sonra neler öğreneceksiniz;

IBAN Nedir?

IBAN Neden Kullanılır?

IBAN Kaç Hanelidir?

IBAN’ı Nasıl Öğrenebilirim?

IBAN Nedir?

IBAN, “International Bank Account Number” kelimelerinin baş harflerinden oluşmakta olup, uluslar arası banka hesap numarası olarak bilinir.

IBAN Neden Kullanılır?

IBAN ilk kez Avrupa Birliği düzenlemeleri ile gündeme gelmiştir. Gündeme gelme ve IBAN kullanma nedenlerini ise aşağıdakiler gibi sıralanabilir;
  • Para transferlerinin güvenliğini sağlamak,
  • İşlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmek,
  • İşlemleri hatasız olarak yapmaktır.
IBAN Kaç Hanelidir?

IBAN, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte en fazla 34 haneden oluşmaktadır. 2010 yılından itibaren Türkiye’de uygulamaya giren IBAN ülkemizde 26 haneden teşkildir.

Örnek IBAN;


T
R
1
2

3
4
5
6
7

8

1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
2
3
4
5
6
7
A
B

C

D

E



A: Ülke kodunu,

B: Kontrol basamaklarını,

C: Banka kodunu

D: Rezerv alanını,

E: Hesap numarasını gösterir.


IBAN’ı Nasıl Öğrenebilirim?


IBAN numaranızı;

  • İnternet bankacılığından,
  • Mobil bankacılıktan,
  • Şubenizden,
  • Çağrı merkezlerinden, 
öğrenebilirsiniz.


Şunlara da göz atabilirsiniz;


18 Şubat 2019 Pazartesi

Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı / Corporate Governance

Bu yazımı okuduktan sonra neler öğreneceksiniz;

Kurumsal Yönetim Nedir?
Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı Nedir ve Nasıl Alınır?
Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı Sınavı Kaç Modülden Oluşur ve Konu Başlıkları Nedir?
Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansını Alınca Nerelerde Çalışabilirim?
Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı Sınavına Nasıl Çalışır?

Kurumsal Yönetim Nedir?

Kurumsal yönetim kavramı için birçok kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından farklı tanımlamalar yapılmakla birlikte temel konusu bir şirketin yönetim kurulunu, paydaşlarını ve menfaat sahiplerini arasındaki ilişkiyi ele almaktadır. 

Kurumsal yönetim kavramı OECD tarafından şu şekilde tanımlanmaktadır;

Kurumsal yönetim, bir şirketin yönetimi, yönetim kurulu, hissedarları ve diğer menfaat sahipleri arasındaki biz dizi ilişkiyi kapsar. Kurumsal yönetim, makroekonomik politikalardan, ürün ve faktör piyasalarındaki rekabet düzeyine kadar firmaların faaliyetlerini biçimlendiren bir dizi unsurdan oluşan daha geniş bir ekonomik çerçevenin içinde yer almaktadır. Kurumsal yönetimin çerçevesi aynı zamanda yasal, düzenleyici ve kurumsal faktörlere dayanır.

Kurumsal Yönetim Lisansı Nedir ve Nasıl Alınır?

Kurumsal yönetim derecelendirme lisansı SPK tarafından belirlenen bazı şartlar çerçevesinde bazı kurumlarda çalışmak için gerekli olan bir belgedir. Bu lisansı alabilmek için “Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu (SPL)” tarafından düzenlenen Kurumsal Yönetim Derecelendirme Sınavına girmiş ve tüm modüllerden başarılı olmak gerekir.

Bu lisansı alabilmek için en az 4 yıllık lisans mezunu olmak ve tüm konu başlıklarından en az 50 puan alıp, sınav ortalamasının 60 üzeri olması gerekmektedir.

Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı Sınavı Kaç Modülden Oluşur ve Konu Başlıkları Nedir?

Kurumsal Yönetim Derecelendirme Sınavı 5 adet modülden oluşmaktadır. Modül konu başlıkları ise şu şekildedir;
  • Geniş Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Meslek Kuralları
  • Temel Finans Matematiği ve Değerleme Yöntemleri
  • Ticaret Hukuku
  • Muhasebe ve Finansal Raporlama
  • Kurumsal Yönetim
Lisansı alabilmek için yukarıdaki 5 adet dersin her birinden en az 50 puan almak ve aritmetik ortalamasının 60 puan olması gerekmektedir(Sınavda her konu başlığında 25 adet çoktan seçmeli soru bulunmaktadır).

Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansını Alınca Nerelerde Çalışabilirim?

Kurumsal yönetim lisansını alınca SPK tarafından tabi tutulan kurumsal yönetim şirketlerinde, yatırımcı ilişkileri bölümünde uzman, yönetici gibi pozisyonlarda çalışılabilir.

Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı Sınavına Nasıl Çalışır?

Öncelikli olarak bir bankada veya başka bir finansal kuruluşta çalışıyorsanız ve bulunduğunuz kurum SPK Lisanslarına tazminat ödüyorsa, kredi derecelendirme ve kurumsal yönetim dersi ile ortak olan 4 adet modüle ağırlıklı olarak çalışmanızı öneririm. Çünkü ortak modüller sadece bu 2 lisans için değil diğer lisans içinde ortak modüldür. Eğer ortak modüllerden başarılı olursanız diğer birkaç dersten başarılı olmanız sizin birkaç lisansı birlikte almanızı sağlar.

Tek oturumda tüm dersleri verip başarılı olmak mümkündür. Bunun içi düzenli çalışmak ve her konu başlığının sonunda yer alan sorulara göz atmaktır. Ayrıca, SPK Lisanslama sınavlarına çalışırken muhakkak “Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu” sitesinde yer alan çalışma notlarının baz alınarak çalışılması gerektiğini belirtmek isterim. Piyasada birçok kaynak bulunmakta olup, en önemli ve öğretici kaynak kurumun kendi sitesinde yer alan çalışma notlarıdır. Sitedeki çalışma notlarını okuduktan sonra pekiştirmek amaçlı piyasa bulunan test kitapları tercih edilebilir. Söylemekte yarar var, tüm dersleri geçmek için illaki başka bir kaynağa ihtiyaç yoktur. Sadece çalışma notlarını okuyarak da başarılı olabilirsiniz. 

Şunlara da göz atabilirsiniz;