2 Mayıs 2020 Cumartesi

Rotatif Kredi Nedir?

İşletmelere kısa vadeli nakit akışı sağlayan, toplam vadesi 12 ay olan, 3 ayda bir faiz ödemeli(mart-haziran-eylül-aralık) ve vade içerisinde istenilen zamanda anapara ödemesi yapılabilen bir kredi türüdür.

Rotatif krediler işlek kredi, borçlu cari hesap(BCH) olarak da bilinir.

Rotatif kredilerde spot kredilerin aksine faiz oranı günlük olarak hesaplanır ve 3 aylık devre sonlarında faiz ödemesi yapılır. Spot kredilere faiz ve anapara ödeme dönemlerine ilişkin bilgileri önceki yazılarımızdan buradan okuyabilirsiniz.

Ticari işletmeler rotatif kredileri bankalardaki limitleri dahilinde teminatlı veya teminatsız olarak kullanabilirler. Bu sebeple, belirli limitler dahilinde kullanılabilmesi ve faiz oranın günlük olarak hesaplanması işletmelerin nakit açığı yaşadığı durumlarda faaliyetlerini rotatif kredilerle finanse edebileceklerdir.

Spot kredilerde anapara ve faiz oranı vade başında sabit olması ve vade sonunda anapara ve faiz ödemesinin birlikte yapılmasına karşın rotatif kredilerde anapara ödemesi vade süresi içerisinde istenilen vakit, faiz ödemesi ise 3 aylık devre sonlarında yapılır ve faiz spot kredilerdeki gibi sabit değildir, günlük olarak belirlenir.


Hangi Durumlarda Rotatif Kredi Kullanılmalıdır?

Ticari işletmeler piyasadaki dalgalanmaları da göz önünde bulundurarak, kullandığı kredi türleri banka limitleri dahilinde farklılık gösterebilmektedir. Banka limitlerinin nasıl oluşturulduğu hakkında bilgi edinmek isterseniz “Bankaların Kredilendirme Süreci” yazıma göz atabilirsiniz. Bu süreçte işletmeler piyasadaki faiz oranının yükseleceği düşüncesine sahiplerse rotatif kredi kullanmak istemezler. Çünkü rotatif kredilerde faiz oranı günlük olarak belirlendiği için faiz oranlarındaki artışla birlikte işletmeler devre sonlarında yüksek faiz ödemek zorunda kalırlar. Rotatif krediler bu kapsamda kısa süreli nakit akışı sağlamak için ve faiz oranlarında önemli bir artış beklenmediği dönemlerde kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra faiz oranında belirgin bir artış beklentisi varsa spot kredi kullanmak işletmelere daha az finansman yükü getirebilmektedir. Fakat şunu da göz önünde bulundurmak gerek, spot kredilerin faiz oranı rotatif kredilerin faiz oranlarından daha fazladır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder